Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu w dniach od 16 do 19 września br. podczas corocznej akcji „Grzyby do kontroli” skontrolowali 9 targowisk w mieście oraz 2 targowiska w powiecie poznańskim.
Wizytacji poddano również Wielkopolską Gildię Rolno-Ogrodniczą, gdzie większość sklepikarzy zaopatruje się nie tylko w warzywa i owoce ale również sezonowo w świeże grzyby. Sprawdzono łącznie 40 straganów. Kontrole przeprowadzono także w sklepach i kioskach posiadających w swojej ofercie handlowej grzyby świeże.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu przypomina, że grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi wyłącznie w placówkach handlowych albo na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże. Takie atesty, wystawione są przez klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców oddzielnie na każdy gatunek grzyba, gdzie nazwa gatunku grzyba musi być nazwą dwuczłonową. Atest obejmuje wyłącznie partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10°C.
Wyniki kontroli nie były zadowalające. Kontrolerzy wykazali, iż sprzedawcy nie zawsze posiadali atesty na grzyby świeże, a jeśli już posiadali to były nieaktualne lub źle wypełniane. Zdarzały się również przypadki, że atesty wystawiane były „in blanco”.
W wyniku kontroli polecono natychmiast wycofać ze sprzedaży grzyby bez ważnych atestów. Kwestie nieprawidłowych atestów wystawianych przez klasyfikatorów grzybów zostaną przekazane zgodnie z kompetencjami do właściwych państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych, a przez grzyboznawców do Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, którzy to nadają uprawnienia klasyfikatorów grzybów i grzyboznawców, a w przypadku stwierdzenia przez organy urzędowej kontroli żywności nieprawidłowości mogą ich pozbawić.
PSSE w Poznaniu