Smakosze ziemniaczanych potraw 16 października br. obchodzili ,, Święto Pyry” w lubońskim kowbojskim miasteczku, gdzie oprócz dań czekało wiele innych atrakcji. Kowboje przyrządzali na miejscu ranczerskie ziemniaczane jedzenie z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami. Dużym powodzeniem cieszyły się placki ziemniaczane, nazywane po poznańsku- „plyndzami”, przygotowane przez mistrzynię westernowej kuchni Cristal. Smak ulepszało schłodzone kuflowe piwko lub grzane wino z goździkami. Klimat podkreślała muzyka country oraz muzyka ogólna. Pod kierunkiem Szeryfa można było zwiedzić miasteczko i posłuchać ciekawych opowieści. Woźnica Janusz zapraszał przybyłych gości na przejażdżkę bryczką terenami Lubonia. Przy ognisku oraz w saloonie swoje piękne utwory muzyczne serwowali utalentowani wokaliści, dla których śpiew, taniec i muzyka to największa pasja. Przyszła dana godzina i wszyscy musieliśmy się rozstać ale najważniejsze, że pozostały niesamowite wspomnienia.
Zbigniew Henciel