Start » Co nowego » Branżowa Osobowość Roku

Branżowa Osobowość Roku

Wyświetlono 4 943 razy

Lubonianka Katarzyna Mojzykiewicz cieszy się z wyróżnienia na „Expo Sweet”

Lubonianka Katarzyna Mojzykiewicz cieszy się z wyróżnienia na „Expo Sweet”

Katarzyna Mojzykiewicz ze statuetką Branżowej Osobowości Roku 2014

Katarzyna Mojzykiewicz ze statuetką Branżowej Osobowości Roku 2014

W poniedziałek, 23 lutego, podczas targów „Expo Sweet” w Warszawie wręczono dyplom i statuetkę Branżowej Osobowości Roku 2014. Tę prestiżową nagrodę otrzymała lubonianka Katarzyna Mojzykiewicz. Nagroda jest przyznawana od 2010 r. za wybitne zasługi na rzecz branży piekarsko-cukierniczej. Kapituła konkursu wybiera spośród nadesłanych z całej Polski zgłoszeń tylko czterech kandydatów, z których podczas internetowego głosowania zostaje wyłoniony zwycięzca. Tytuł Branżowej Osobowości Roku nadawany jest przez jedno z najbardziej znanych czasopism branżowych – „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”.

Lubonianka znalazła się w znakomitym gronie osób zasłużonych dla branży. Wśród wybranych przez kapitułę znaleźli się: Aleksandra Sowa, Mariusz Buritta, Michał Doroszkiewicz i Maciej Pięta – brązowi medaliści pucharu świata w lodziarstwie w 2014 r w Rimini, uczestnicy i laureaci wielu konkursów, Stanisław Furtak – właściciel prężnie działającej piekarni-cukierni w Jaworze, współorganizator Święta Chleba i Piernika w Jaworze, Iga Szarzyńska – utalentowana młoda mistrzyni dekoracji cukierniczych (jej prace są publikowane w brytyjskich magazynach „Wedding Cakes” oraz „Cakes and Sugarcraft”). Jak mówi tegoroczna zwyciężczyni, już sama nominacja do tego konkursu jest bardzo dużym wyróżnieniem.

Katarzyna Mojzykiewicz jest córką właścicieli Piekarni-Cukierni „Anika”, Eugenii i Stanisława Butków. Jak mówi, pasją do piekarstwa i cukiernictwa zaraziła się właśnie od rodziców. Jest absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ukończyła technologię żywności i żywienie człowieka, otrzymując medal za osiągnięcia w studiach. Jest także mistrzem piekarstwa, cukiernictwa i handlu, przewodniczącą komisji egzaminacyjnej dla zawodu piekarza i wiceprzewodniczącą komisji egzaminacyjnej dla zawodu cukiernika przy Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Od wielu lat udziela się w branży. Jest jedną z największych propagatorek rzemiosła piekarskiego wśród dzieci. Od kilku lat we współpracy ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP realizuje podczas imprez targowych („Smaki Regionów”, „Cavaliada”) swój autorski program minipiekarenki dla dzieci. Przybliża najmłodszym tajniki pracy piekarza, zapraszając do wspólnego pieczenia, zaraża zamiłowaniem do świeżych wypieków. Podczas wspólnej zabawy przekazuje ważne informacje dotyczące prawidłowej diety. Pani Katarzyna prowadzi także warsztaty piekarskie w przedszkolach (gościły ją też niektóre lubońskie placówki). Warto zauważyć, że pani Katarzyna jest bardzo zaangażowana w działaniach na rzecz rzemiosła polskiego. W latach 2011-2013 w ramach projektu „Branże w Dialogu” była ekspertem branży spożywczej do spraw europejskich. Przygotowywała stanowiska w zakresie branży i reprezentowała Polskę w obradach „Food Forum UEAPME”. Od 2013 r angażuje się w propagowanie działań ekologicznych. Namawia właścicieli piekarń i cukierni do wdrażania w swoich firmach rozwiązań proekologicznych. Projekt „3x środowisko”, w którym bierze udział, stwarza jej ku temu doskonałe możliwości. Jest autorką wielu ciekawych opracowań i publikacji. Prowadzi wykłady na tematy trudne dotyczące piekarstwa i cukiernictwa. Podczas ubiegłorocznego Światowego Kongresu Unii Piekarzy i Cukierników UIBC, którego była koordynatorem, zaproponowane przez nią sposoby analiz jakości promocji pieczywa spotkały się z wysokim uznaniem i zostały przyjęte jako obligatoryjne do prezentacji podczas następnych kongresów. Społeczna praca na rzecz rzemiosła przynosi pani Kasi wiele satysfakcji.

 

O sukcesach rodzinnej piekarni pp. Butków pisaliśmy m.in. „WL” 12-2011 na str. 4 „Rogale z Aniki”.

Władysław Szczepaniak


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *